Ben je niet tevreden over je baan? Krijg je geen volmaakt gevoel na een week/dag werken? Dan is een carrière switch wellicht iets voor jou.

Denk echter wel heel goed na, voordat je een carrière switch gaat maken. Het idee klinkt misschien wel goed, maar het kan ook voor een hoop drama zorgen. Want de ervaring die je hebt opgedaan in je huidige sector, kan je misschien helemaal niet gebruiken bij je toekomstige baan. Een sollicitatie gesprek kan daarom bijvoorbeeld al erg lastig zijn. In dit artikel geven wij je 5 tips die jou helpen bij het maken van een succesvolle carrière switch.

Waarom wil je eigenlijk de stap zetten?

Je wilt natuurlijk een carrière switch maken omdat je niet tevreden bent over je huidige baan. Toch is het goed om nog eens goed na te denken waarom je niet tevreden bent me je baan en carrière.

Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat er precies voor zorgt dat niet blij bent met je baan. Soms kan een aanpassing in je huidige functie, sector of locatie een enorme boost geven aan je carrière. En dit is een stuk eenvoudiger dan het nemen van een carrière switch.

Mocht dit niet mogelijk zijn, en zijn er gewoon te veel zaken die ervoor zorgen dat je toch een carrière switch wilt maken? Zorg er dan in ieder geval voor, dat je al deze zaken duidelijk hebt voor jezelf. Houd hier dan rekening mee met het maken van je carrière switch.

Doe eerst goed onderzoek

Voordat je ontslag neem bij je baan, is het wel zo handig om eerst heel goed onderzoek te doen.

Om een goed beeld te krijgen bij de job die jij voor ogen hebt, is het een goed idee om mensen te interviewen die het betreffende beroep reeds beoefenen. Je kunt ook nog een stapje verder gaan, en een dagje meelopen.

Doe dit altijd bij minimaal 5 personen, zo krijg je een duidelijk beeld bij de baan en krijg je het te zien vanuit meerde invalshoeken.

Let op je financiën

Het veranderen van carrière kan erg stressvol zijn, ook financieel gezien. Bekijk daarom eerst altijd of het financieel gezien ook een goed idee is om de switch te maken. Dit omdat je vaak ook weer onderaan moet beginnen bij de salarisschaal.

Wanneer je minder gaat verdienen moet je dus zeker weten dat je financieel niet in de problemen komt. Denk ook goed na over wat je terugkrijgt wanneer je inkomen minder wordt. Is dat meer voldoening bij je werk? Een beter leerproces? En weegt dit allemaal op tegen het krijgen van minder salaris?

Laat je vaardigheden niet verwateren

Het is zonde om de vaardigheden die je door de jaren heen hebt opgebouwd bij je huidige job, te laten verwateren. Probeer daarom een manier te vinden om deze vaardigheden te gebruiken bij je nieuwe baan.

Denk aan vaardigheden zoals leiderschap en communicatie, deze vaardigheden kun je wellicht goed gebruiken bij je nieuwe baan. Zoek dan ook gericht naar jobs waar deze skills je van pas komen.

Maak gebruik van je netwerk

Wanneer je nog geen ervaring hebt, kan het moeilijk zijn om een sollicitatie gesprek te regelen bij een bedrijf. Maak daarom gebruik van je netwerk.

Mensen uit je netwerk kunnen ervoor zorgen dat je eerder op sollicitatie gesprek mag komen. Op deze manier krijg je de kans om je potentiële werkgever te overtuigen om jouw aan te nemen. Maak altijd goed duidelijk waarom jij een aanwinst bent voor de organisatie.