Na al die sollicitatiegesprekken en wellicht frustraties die kwamen kijken bij het overstappen naar een nieuwe baan, ben je wellicht toe aan een wat rustigere periode. Echter is dit juist helemaal niet goed om te doen. Vooral de eerste maand is het namelijk belangrijk om je van je beste kant te laten zien. Het is een soort verlengde van je sollicitatiegesprek: je laat zien dat jij een aanwinst bent voor de organisatie.

Maar maak je niet druk of je in de beginperiode jezelf wel van je beste kant kunt laten zien. Met de tips uit dit artikel is het mogelijk om al in korte periode productief te worden voor de organisatie, en een werknemer te worden die waarde toevoegt aan de organisatie.

De huidige werkzaamheden

In de eerste week heb je vaak de neiging om vooral bezig te zijn met het leren van de nieuwe systemen, software en dagtaken. Toch is het geen goed idee om hier alleen mee bezig te zijn. Maar vraag aan je manager of collega’s of zij even met je kunnen samen zitten, om zo een aantal belangrijke zaken door te nemen: Waar werkt het team momentaal aan? Hoe kan jij helpen? Wat zijn de grootste obstakels?

Hoe werkt de organisatie samen?

Bij de start van je nieuwe baan, krijg je misschien wel uitgelegd hoe de structuur van de organisatie eruit ziet. Vaak is dit niet genoeg om de organisatie helemaal te begrijpen. Teams binnen organisaties werken vrijwel altijd samen met elkaar, en daar zal jij ook mee te maken krijgen. Probeer daarom te ontdekken welke werknemers bij andere teams belangrijk voor jou zijn, en hoe je met hen samen kan werken. Achterhaal daarnaast wie welke beslissingen bij bepaalde teams neemt zodat je weet waar je moet zijn indien er iets besloten dient te worden.

Blijf een lange dag op het werk

Zorg dat je één dag als eerste op kantoor bent en als laatste het pand verlaat. Hierdoor krijg je inzicht in wanneer bepaalde werknemers beschikbaar zijn, wanneer er bepaalde aanvragen binnen komen en kom je toch veel andere inzichten. Wanneer je veel moet schakelen met collega’s, kan je op deze manier achterhalen op welke tijdstippen je collega’s het best te bereiken zijn.

Wees sociaal

Dit is niet alleen iets voor je beginperiode natuurlijk. Toch is het in de eerste weken heel belangrijk om extra veel contact te hebben met je collega’s. Beperk je niet tot mensen met wie je nauw samenwerkt, ga ook zeker het gesprek aan met collega’s van andere afdelingen.

Stel veel vragen, luister goed en observeer

Je bent nu in de fijne positie waarbij er van je collega’s verwacht dat ze alle procedures en werkzaamheden uitleggen. Maak hier zeker gebruik van in je eerste maand. Wanneer je iets opvalt wat voor jou niet helemaal logisch is, vraag dan waarom zij het op deze manier doen. Geef zeker niet gelijk kritische opmerkingen, hiervoor krijg je later genoeg tijd.

Maak een document met status updates

Men gaat je hierdoor zien als een iemand die zeer georganiseerd is. Maak een document aan in bijvoorbeeld Excel en plaats hier regelmatig updates van een project. Dit document kan je gebruiken om updates aan je baas te geven of naar collega’s. Vaak werken bedrijven met software waar je updates in kwijt kan, leer deze software kennen en maak er gebruik van.

Zorg goed voor je lichaam

De eerst maand van je nieuwe baan is vaak zwaar. Je leert veel en probeert je van je beste kant te laten zien. Het is daarom belangrijk dat je goed uitrust en goed eet. Dit zorgt ervoor dat je kunt blijven presteren.