Je CV (curriculum vitae) is je persoonlijke marketingdocument, bedoelt om je potentiële werkgever to overtuigen om jou aan te nemen voor die droombaan. CV’s worden vaak snel doorgelezen, soms zelfs binnen 20 seconden. Daarom is het belangrijk om een onderscheidend en sterk CV te schrijven. Wij geven je alvast een aantal tips om je goed op weg te helpen.

Pas je CV aan op een vacature

Door je CV aan te passen voor een vacature, maak je het de lezer van je CV makkelijker. Dit doe je door voornamelijk vaardigheden en ervaringen die aansluiten op de vacature te plaatsen op je CV. Je plaatst nog wel andere belangrijke vaardigheden en ervaringen, maar probeer de meest relevante er uit te laten springen. Maak ook vooral gebruik van vaktaal, wanneer hier veel gebruik wordt gemaakt binnen jouw sector.

Laat zien wat je bereikt hebt voor organisaties

Vaak plaatst men de dagelijkse taken die volbracht werden bij werkervaringen. Maar wat beter werkt is om te laten zien wat je voor bedrijven bereikt hebt. Heb je hen geld bespaard? Veel targets gehaald? Processen verbeterd? Dit zijn allemaal zaken die je CV eruit laten springen.

Schrijf enthousiast en professioneel

Schrijf je CV op professionele en enthousiaste wijze. Laat zien dat je enthousiast bent over je werkervaringen en opleidingen en dat je een professional bent. Hierdoor krijgt de lezer al een goede eerste indruk.

Hanteer de juiste structuur

Begin met je persoonlijke gegevens: je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en andere belangrijke informatie. Vervolgens plaats je de studies en trainingen die je hebt gedaan, met de meest recente bovenaan. Vervolgens komt je werkervaring. Plaats hierbij de functie, naam van het bedrijf met een korte beschrijving en de datums dat je er gewerkt hebt. Laat je hoofdverantwoordelijkheden, vaardigheden en prestaties naar voren komen. Aan het einde van je CV kan je nog een aantal referenties plaatsen, of aangeven dat men op aanvraag referenties kan ontvangen.

Houd de layout simpel

Door de layout simpel te houden, maak je uit uitnodigender om te lezen. Je doet dit door voldoende witruimte over te laten, gebruik te maken van bullet-points en te schrijven met een duidelijk lettertype. Laat je CV ook altijd even doorlezen door bijvoorbeeld een vriend of vriendin.