Misschien word je al zenuwachtig wanneer je alleen al denkt aan het sollicitatiegesprek dat je gepland hebt. Sollicitatiegesprekken zijn altijd spannend, maar met een goede voorbereiding hoef je je nergens druk om te maken. In dit artikel vertellen wij je welke voorbereidingen je kan treffen om jouw sollicitatiegesprek vlekkeloos te laten verlopen.

Oefen je antwoorden

Noteer de vragen die je hoogstwaarschijnlijk zult krijgen tijdens het sollicitatiegesprek en oefen de juiste antwoorden hierop. Wanneer je vooraf al nagedacht hebt over de antwoorden die je gaat geven, ben je beter in staat om de vragen juist en volledig te beantwoorden. Probeer ook altijd voor een spiegel of bijvoorbeeld een vriend de vragen te beantwoorden, hierdoor komt je erachter of er nog zwakke punten zijn in je beantwoording.

Onderzoek het bedrijf

Om er zeker van te zijn dat je de vragen juist kunt beantwoorden maar ook de juiste vragen kunt stellen, is het belangrijk dat je al wat achtergrondinformatie van het bedrijf weet. Wanneer je informatie over het bedrijf in je antwoorden en vragen laat terugkomen, laat je zien dat je goed bent voorbereidt op het gesprek en dat je er serieus mee bezig bent.

Verzin vragen die je kan stellen

Meestal wordt er aan het einde van het gesprek gevraagd of je nog vragen hebt. Om te laten zien dat je gemotiveerd, geïnteresseerd en enthousiast bent over de vacature, dien je hier altijd gebruik van te maken. Verzin daarom minimaal 4-5 vragen zoals: “Hoe ziet de cultuur van het bedrijf eruit?” of “Wat zijn hoofddoelen van deze vacature in de komende 5 maanden?”.

Leg je kleding een dag voor het gesprek klaar

De ochtend voor het gesprek is niet het juiste moment om je kleding uit te kiezen. Doe dit daarom minimaal één dag van tevoren zodat je kleding schoon en netjes is om te dragen. Draag nette kleding die gewenst is in jouw sector. Wanneer je twijfelt over hoe men kleed binnen het bedrijf waar je een gesprek hebt, probeer dan altijd netter gekleed te gaan dan waarschijnlijk nodig is. Dit is altijd beter dan dat je minder net gekleed gaat.

Onderzoek goed hoe je reist

Zoek goed uit hoe lang het duurt om op de bestemming te komen en hoe je hier komt. Dit zorgt ervoor dat je hier niet aan hoeft te denken op het moment dat het zover is, het bespaart je een hoop energie.

Kom altijd voorbereid

Als je weet wat je mee moet nemen naar een sollicitatiegesprek, geeft dit je het gevoel dat je georganiseerd bent en klaar bent voor het gesprek. Neem altijd je CV mee en eventueel items uit je portfolio zodat je deze kunt laten zien.