Je sollicitatiebrief is een cruciaal punt om wel of niet aangenomen te worden bij die droombaan. Toch maken veel mensen fouten bij het schrijven ervan. En dit terwijl dit het begin is van een succesvolle sollicitatie, de eerste introductie voor je toekomstige collega van wie je bent en wat je doet. Het is eigenlijk de eerste indruk die je achterlaat bij een bedrijf. Stop daarom veel tijd en energie in het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Kort en to-the-point

Je brief mag nooit langer zijn dan een paar paragrafen. De persoon die jouw sollicitatiebrief lees zit niet te wachten op je levensverhaal. Houd het daarom kort en to-the-point. De persoon die het leest moet zo min mogelijk moeite doen om jouw brief te kunnen lezen.

Laat zien dat je geïnteresseerd bent

Wat heeft ervoor gezorgd dat je wilt solliciteren? Probeer een mooi verhaal te maken over wat jij zo tof vindt aan jouw vak en waarom jij bij het bedrijf past. Geef aan wat jij voor het bedrijf kan betekenen, en andersom: wat kan het bedrijf voor jou betekenen? Dit betekend dat je op onderzoek uit moet om er achter te komen wat het bedrijf precies doet en staat, en op welke manier jouw vaardigheden en ervaring het bedrijf kunt helpen.

Schrijf foutloos

Let erg goed op de wijze hoe je de brief schrijft. Let goed op of je geen schrijffouten hebt gemaakt en denk na over de taal die je gebruikt. Als je niet goed bent in spelling, vraag dan een vriend of familielid om het te controleren.

Maak het uniek

Wanneer de werkgever na het lezen van jouw sollicitatiebrief het idee krijgt dat dit een standaard brief is die je naar iedereen stuurt, maak je al een slechte indruk. Maak daarom voor ieder bedrijf een unieke brief, afgestemd op het betreffende bedrijf. Schrijf bijvoorbeeld in je brief dat je de vaardigheden bezit die gevraagd worden bij de vacature.

Verkoop jezelf

Het meest belangrijke is dat je ervoor zorgt dat de werkgever jouw heel graag op gesprek wilt laten komen. Verkoop je dus als het ware in je brief. Maak het voor de lezer duidelijk dat je geschikt bent voor vacature en dat ze jouw op gesprek willen.